Člověk pánem tvorstva a zkázou života!!!

Příznaky HIV

30. června 2007 v 18:29 |  AIDS
Co je akutní HIV infekce? Jedná se o první příznaky infekce virem HIV, které se obvykle (v 50%-90%) projeví za 2-4 týdny po nákaze a často korespondují s tzv. sérokonverzí, tj. obdobím, kdy se objevuje HIV pozitivita v testu na HIV protilátky. U některých jedinců může akutní infekce virem HIV proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu viru HIV při darování krve, při sdílení injekčních pomůcek a při nechráněném sexuálním styku, protože v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství viru HIV (vysokou virovou nálož). Velké nebezpečí přenosu viru HIV hrozí v období tzv. "imunologického okénka", kdy výsledek běžného tzv. skríningového testu na HIV protilátky může být "falešně negativní". Toto nebezpečí hrozí i při jediné transfúzi krve od HIV infikovaného dárce, při jediném sdílení injekčních pomůcek a při jediném nechráněném sexuálním styku. Jak se projevuje akutní HIV infekce? Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75-97% infikovaných osob. Může být provázena: 1. bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů - onemocnění připomíná virózu nebo 2. zvětšením lymfatických uzlin - hlavně krčních, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestm v krku onemocnění připomíná infekční mononukleózu 3. asi v 60-70% vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání - i jen několik hodin. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. 4. méně často i postižením nervové soustavy - zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami. Většina příznaků nemá akutní charakter (výjimkou je vyrážka). Klinické příznaky nemají vysokou intenzitu a mají tendenci k pozvolnému průběhu. Trvají 2-6 týdnů a odezní bez specifické léčby. Infikovaný přechází do klidového bezpříznakového stádia HIV infekce. Co dělat? Na akutní HIV infekci by měl myslet ošetřující lékař ve své ordinaci, terénní sociálně-zdravotnický pracovník, i samotný člověk, který si je vědom nějakého rizikového chování (nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel a stříkaček atd.). Infekci HIV lze vyloučit anebo potvrdit pouze laboratorním vyšetřením, kdy je zapotřebí odebrat 5-7 ml žilní krve a vzorek odeslat na vyšetření do laboratoře oprávněné provádět vyšetření HIV protilátek. Vyšetřovaná osoba musí vždy dostat tzv. předtestové poradenství tj. informaci o možném výsledku testu na HIV a jeho interpretaci. Negativní výsledek: Negativní výsledek u osoby, která si je vědoma rizikového chování v době kratší než 1 měsíc před vyšetřením a projevují se u ní některé z příznaků akutní HIV infekce, je nutno považovat za neprůkazný ("falešně negativní") a vyšetření je nutno opakovat za 2-3 měsíce. Teprve tento negativní výsledek je průkazný. Pozitivní výsledek: Pozitivní výsledek znamená, že vyšetřovaná osoba je infikovaná virem HIV. Současně s oznámením výsledku musí dostat tzv. potestové poradenství s tím, že podle § 53 zákona č. 258/2000 Sb o veřejném zdraví je povinna se podrobit lékařskému dohledu, potřebnému laboratornímu vyšetření, léčbě a dalším opatřením. Proč je důležité diagnostikovat HIV infekci již v akutní fázi? 1. Akutní HIV infekce je důvodem k zahájení účinné antiretrovirové terapie, která vede k ovlivnění klinických projevů akutní HIV infekce a ke snížení virové nálože u infikované osoby. 2. Snížení virové nálože vede k omezení rizika dalšího přenosu infekce HIV. 3. Antiretrovirová léčba vede ke zpomalení množení viru HIV, zpomalení úbytku obranyschopnosti organizmu a tím i ke zpomalení rozvoje HIV infekce. 4. Při včasném nasazení terapie je možné po odeznění akutního stadia HIV infekce její pozdější přerušení. Pamatujte, že u člověka s rizikovým chováním, u něhož se projevují některé z těchto příznaků, se může jednat o akutní stádium infekce HIV, přestože výsledek jeho testu na HIV může být v tomto období "falešně negativní". Test na HIV je nutno opakovat za 2-3 měsíce po rizikovém chování! Zdroj: grandsummary.estranky.cz
 


3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Michal Michal | 24. ledna 2008 v 13:06 | Reagovat

Ahoj, chěl bych se tě zeptat na něco ohledně HIV. Před měsícem jsem měl nechráněný sex s jednou dívkou. Nic mi nebylo, až dneska mě začala trochu bolet hlava a cítím se unavený. Bojím se jestli by to nemohl být aids. Nejsem si jistý jestli to mám někomu říct a co dělat, jelikož mi nebylo 18 let.

Děkuji za odpověď

2 terz terz | 3. února 2008 v 11:36 | Reagovat

Mas  blby :D:D:D

3 Petra Petra | E-mail | 13. února 2008 v 13:26 | Reagovat

Dobrý den,

když by byl člověk nakažený virem HIV, objevilo by se to při klasickém odběru v krevním obraze???

Děkuji

4 David David | 16. února 2008 v 1:46 | Reagovat

Chci se zeptat, mel jsem analni sex s zenskou na jednu noc a praskla mi sprcka, je velka pravdepodobnost, ze bych mohl byt hiv pozitivni pokud ona je..??

5 ruda ruda | E-mail | 22. února 2008 v 21:10 | Reagovat

muzu se nakazit i oralnim sexem

6 martin martin | E-mail | 12. března 2008 v 23:41 | Reagovat

ahoj mam dotaz  měl jsem sex s jednou divkou na  jednun noc a vše bylo chráněné akort orálně to nebylo nechráněném bylo to tak v září tohoto roku pak jsem prochladl nevím!!a začalo me bolet v krku asi tak v prosinci  byl jsem v nemocnicina na podezřeí na mononukleozu ta se nepotvdila, a pak za 3 tydny me zase začalo bolet v krkuale pokažde mě to vylečili antibitiky ale pokažde to zabralo a ted mam zarudlý genitál po onanování nebo po stiku. může to být hiv když na bolest v krku zaberou vždy antibiotika. A nebo me napadlo zda to nemůžou být chlamidie asi by to chtělojít na testy že?? jsem z brna ale stydím se je mi 18 let a nevím kam se obrátit.         díky za odpověd

7 Marty Marty | E-mail | 20. dubna 2008 v 12:23 | Reagovat

Mám vyrážku na hrudníku a na rukách. Asi před dvouma týdny jsem se napil ze sklenky, z ktéré přede mnou pil homosexuál.Myslíte, že ta vyrážka jsou příznaky HIV?

8 Anet Anet | 2. května 2008 v 10:48 | Reagovat

I ve slinách, zvratcích, slzách je malé množství viru HIV+.

Pokud se líbáte s nakaženým HIV+, je pravděpodobnost, že se nakazíte taktéž. Ale větší šance je, když se sliny nakaženého dostanou treba do ranky v ustech nebo do krvacejicich dasni.

Jeden maturant u nas na škole meli stužkovák. Se spolužáky a dalšími maturanty se pobili. Jeho spolužák byl nakažen HIV+ a pozvracel se mu do zkrvavené rány - tudíž dostal HIV+ taktéž.

9 Anet Anet | 2. května 2008 v 11:18 | Reagovat

Vir HIV+ se projeví až po 3 měsících.

10 ricci ricci | E-mail | 22. července 2008 v 19:01 | Reagovat

mám na břiše červené fleky,které mě moc svědí???může to být hiv?

11 dan dan | E-mail | 7. srpna 2008 v 11:48 | Reagovat

Nejste trošku blbý,slinama se to nepřenese,je toho tam, tak málo,že aby jste se nakazili,tak by jste museli vypít 10 litrů slin,důležitý je kondom a gel(gel je 10%ochrany)

12 Bárbora Bárbora | E-mail | 16. srpna 2008 v 23:53 | Reagovat

chci se jen zeptat,před jakou dobou sem měla nechráněný styk,bolela mě hlava a zvracela sem,a předevčírem se mi na hrudníku udělala vyrážka,tak se chci zeptat jestli sem nakažená virem hiv děkuju moc za odpověd

13 enigma enigma | 17. září 2008 v 17:05 | Reagovat

v dnesni dobe vede kazdy nechraneny styk temer k jiste nakaze... !!!

14 Jakub Jakub | 29. dubna 2009 v 21:01 | Reagovat

[8]: Blbost !!! Aby ses nakazila virem HIV muselo by to být obrovské množství slin - cca 2 - 5 l a takovým způsobem se tu asi nikdo nelíbá. Taktéž otázky typu napil jsem se po homosexuálovi jsou trapné, informace se dají získat kdekoli - doporučuji odbornou přednášku. I normální literatura však postačí pro ty co se bojí někoho jen dotknout.

15 Jana Jana | 2. července 2009 v 20:33 | Reagovat

[3]: Ne na HIV se musí dělat speciální test.

16 Petr Petr | 2. července 2009 v 20:37 | Reagovat

Lidi bože otázka jako ,, mám fleky bolí mě v krku´´ prostě si zajděte na testy a uvidíte. Vím je to strašně těžký dojít tam a čekat na to jak to dopadne ale nevíte jaká je to úleva když vám řeknou že jste v pořádku! Takže radím všem kdo má podezření zajděte si na testy. Bud k obvodní nebo v Praze je to dům světla v Brně Bohunice nemocnice.

17 klarrrinka klarrrinka | 6. srpna 2009 v 12:49 | Reagovat

[5]: ano, orálním sexem se můžes nakazit, pokud máš v puse nějakou krvácející ranku...

18 klarrrinka klarrrinka | 6. srpna 2009 v 12:53 | Reagovat

[10]: bylo by dobré si udělat testy na HIV, testy se dělají zdarma a anonymně v celé čr. Popřípadně zavolat na linku aids pomoci- 800 800 980. Vše co tě zajímá se dozvíš na http://www.aids-pomoc.cz/

19 Zdenda Zdenda | 22. února 2010 v 18:46 | Reagovat

[7]:
Zamysli se nad sebou! Doufám, že tohle byla jen sranda, protože by si musel vypít asi deset litrů slin, aby existovalo 1% možného nakažení. Nehledě na to, že homosexuálové už dávno nejsou jedinou rizikovou skupinou.

20 Lucka Lucka | 2. dubna 2010 v 22:25 | Reagovat

Proboho lidi, co si to tady vymyslite a prohlasujete??Ze kazdy nechraneny styk vede k jiste nakaze?No pomoc to uz bychom byli vsichni mrtvi!!Ta osoba, co to napsala asi predpoklada,ze AIDS ma 100 procent populace ne?Proboha!Ale nechci to zlehcovat, samozrejme, ze sance tu je a vse zalezi na nasi zodpovednosti..Pokud mate nekdo podezreni doporucuji zajit na test, je to zadarmo a anonymni, sama jsem tam byla a jsou tam moc prijemni....Dum svetla, Praha...protoze pokud jste nahodou nakazeni, tak muzete zit 1o let bez jakykoliv priznaku a nakazit spoustu dalsich lidi!Jinak napiti se po homosexualovi a nakazeni ze slin radeji nebudu komentovat...

21 k k | 21. září 2010 v 9:20 | Reagovat

[1]: když si unavený po měsíci tak ne

22 Jirka Jirka | E-mail | 23. března 2011 v 3:12 | Reagovat

Jsem nakažený no asi tak 3 roky a začínají se mi dělat napžed bílé a potom černé fleky a mam zvěčené uzliny a problemi s usti nevít nikdo kolik mi zbejvá já k doktorovi nejdu a rodině se taky stidim oznámit předem děkuji Jiří

23 kaja kaja | 27. listopadu 2011 v 1:20 | Reagovat

ty si asi velice inteligentní tvor :D

24 Jakub Jakub | E-mail | 14. prosince 2011 v 22:53 | Reagovat

Dobrý den, mam také otázku. Před týdnem jsem měl chráněnou soulož s prostitutkou v Darling Cabaretu na Praze 2. Byla to taková čokoládová mulatka, no spíš černoška. Prostředí čisté, ona vypadala zdravě, proběhl jeden orál a 1 soulož, obojí po celou dobu kryto neporušeným kondomem. Ona navíc použila lubrikant. Před aktem i po něm jsem se měl možnost umýt a osprchovat, včetně mýdla, obzvláště po aktu jsem celou oblast genitálií důkladně umyl mýdlem. I ona se po aktu umyla, takže minimálně nějaká pravidla hygiény dodržují. Ihned po aktu jsem prohlížel jak kondom (neporušený, jen při souloži se mi mírně posunul asi o 3 - 4 cm od kořenu penisu), tak i penis a nikde žádné ranky, ani krvácející zranění jsem neobjevil. 2 dny na to jsem si však všimnul, že se mi (zřejmě cestou domů) zapařila oblast pod varlaty a kousek kůže v tříslech, z toho tato kůže na dvou místech maličko povrchově praskla (prasklinky dlouhé cca 3mm, široké 1-2 mm, pouze porvchové, zarudlé, nekrvácející,podtím asi další kůže).

Mam od té doby strach, zda takovéto zapaření a drobné povrchové trhlinky mohou být branou pro HIV, pokud bych si tehdy nevšimnul tohoto místa, i přes umytí, a dostala by se do té oblasti kousek sekretu, mam mít strach, mam začít panikařit? Nechtěl jsem riskovat "pouliční špínu",proto jsem zvolil tento podnik www.kabaret.cz, mluvil jsem i s obsluhou a ti tvrdili, že jsou holky zdravé a hlídané, že mi "nic nehrozí", ale přesto, vím, že mohli kecat, co by asi zákazníkovi řekli jiného?? Nevím, jestli mam velké oči ze strachu a panikařím, nebo je má panika oprávněná? Prosím o radu? Děkuji.

Jakub.

25 wonder woman wonder woman | 10. ledna 2012 v 18:45 | Reagovat

[24]: pochybuju, že by v nějakých registrovaných podnicích nechávali pracovat ženy nebo muže, kteří jsou nakažení...znám podnik, kde se nechávají děvčata pravidelně testovat, nevím, jak je to u ostatních.. každopádně není úplně vyloučené, že by se ti ten vir nějak nedostal "pod kůži",kdyby slečna nějaký takový v sobě nosila.. myslím ale, že to je jen zbytečná panika... pokud si chceš být úplně jistý, tak nejjednodušší, co můžeš udělat je nechat se otestovat... čím dřív to uděláš, tím líp pro tebe... ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.